петък, 26 юни 2009 г.

Американските държавни ценни книжа (ДЦК) на приносител на стойност 134 млрд. долара, задържани от италианската полиция в началото на месеца, се оказаха фалшиви, предаде агенция Ройтерс. Тяхната нелегитимност е потвърдена от финансовото министерство на САЩ. "Съдейки по снимките, които видяхме, можем да заключим, че те определено са фалшификати, при това не толкова добри", коментира Стивън Майърхард, говорител на министерството. Той добави, че ценните книжа от този вид, които са налични в момента, възлизат на едва 105 млн. долара. По всичко личи, че в схемата са били оплитани основно наивници, тъй като американското правителство от години не печата в хартиена форма облигации, а новите емисии се записват само по електронен път.
Италианската полиция е иззела въпросните ценни книжа в началото на месеца на железопътната гара Киасо в Северна Италия, близо до границата с Швейцария. Те са били пренасяни от двама души от японски произход. Състояли са се от 249 облигации "Федерал ризърв" на стойност 500 млн. долара всяка и 10 "Бонд Кенеди" с номинал 1 млрд. долара. През последните 2 години полицията в северната част на страната е задържала американски ДЦК на обща стойност 800 млн. долара.
Стивън Майърхард каза, че фалшификаторите са използвали специален компютърен софтуер, за да променят стойността на облигации от по 100 долара. Друг официален американски представител заяви, че намерените ценни книжа трябва да са издадени по време на управлението на президента Кенеди. На тях обаче е имало снимки на совалка, която е летяла за първи път през 1981 г. Той допълни, че много често фалшификаторите не използват облигациите за директно теглене на пари, а като гаранция за получаване на кредити.
Американското финансово министерство често разкрива измами, свързани с фалшификация на ценни книжа, издадени през 30-те и 40-те години на миналия век. Техни снимки могат да се намерят на специален уебсайт, предназначен за ограничаване на измамите.
Секретните служби на САЩ работят заедно с италианските власти за разкриване на източника на фалшивите облигации, заяви говорителят на агенцията Ед Донован.

Няма коментари:

Публикуване на коментар