петък, 26 юни 2009 г.

Мистерията с конфискуваните облигации в Италия

26 Юни 2009 | 14:30 
 

Откакто по-рано този месец двама мъже на средна възраст с японски паспорти бяха заловени в Италия, опитвайки се да внесат нелегално в Швейцария щатски държавни облигации на приносител на обща стойност 134.5 млрд. долара, интернет пространството гъмжи от различни теории около тази афера, пише CNBC.

Дали японското правителство или друг кредитор тайно са се опитвали да се отърват от държавни облигации, за да свалят стойността на долара? Дали италианската мафия е откраднала средства на стойност 1% от БВП на САЩ и използва ценните хартийки, за да върти огромна измамна схема? 

На всичкото отгоре цялата ситуация наподобява и филм за Джеймс Бонд: претъпкан граничен пункт близо до Алпите, двама мъже пътуват в местен влак заявявайки, че нямат нищо за деклариране, но носят куфар с двойно дъно, съдържащ щатски държавни облигации с умопомрачителни номинали.

Италианската финансова полиция и митническите служби конфискуват 249 хартиени облигации, всяка с предполагаема стойност 500 млн. долара и 10 облигации с номинална стойност от по 1 млрд. долара.

За съжаление обаче, облигации са фалшиви.

"Цялото това нещо е тотална измама," според Стивън Майерхард, говорител на Министерството на финансите на САЩ. "Тези облигации въобще не приличат на ценни книжа, още повече, че такива облигации никога не са издавани с подобен номинал."

Най-големият номинал издаван от Министерството на финансите на САЩ е 10 000 долара, според Райнхард. Италианската финансова полиция твърди, че част от книжата са облигации "Кенеди" от 30-те години на миналия век, но такива никога не са съществували. Общата стойност на издадените облигации на приносител възлиза на 105 млн. долара. Министерството на финансите на САЩ издава облигации в електронна форма от 1986 г.

Всички тези факти обаче не пречат на разпространяването на най-различни слухове. След като новината за конфискацията напуска пределите на Италия, блогосферата се раздвижи подклаждана от слуховете, че основните медии целенасочено пренебрегват историята.

Случаят придобива още по-големи размери, когато италианските власти, които не желаят да коментират случая, отказват да обявят облигациите за фалшиви преди те да са проверени от Вашингтон. В крайна сметка, въпреки че италианската финансова полиция подозира, че облигациите са фалшиви, ако се окаже, че не са, италианската хазна може може да се облагодетелства от закон, който позволява на правителството да получи до 40% от общата стойност на средства в брой или ценни книжа, внесени нелегално в страната - над допустимото ограничение от 10 000 евро.

Дарън Блекфорд, говорител на Тайните служби на САЩ, които са били помолени от италианските власти да определят валидността на иззетите финансови инструменти, заявява, че агенцията му е установила, че облигациите са фиктивни инструменти и никога не са били издавани от правителството на САЩ.

В момента регионалните италиански власти се концентрират върху това да разберат кои са двамата мъже, каква е тяхната националност и къде са отивали. Има вероятност Швейцария да не е била крайната им дестинация.

Освен всичко друго, мъжете били освободени в началото на юни и тяхното местонахождение е неизвестно. Италианските закони не налагат арест на лица, заловени с непозволеното изнасяне на средства в друга държава. Положението щеше да е съвсем друго, ако полицията беше установила веднага, че облигациите са фалшиви. Двамата мъже са били разпитвани, но не са арестувани.

Те са имали валидни японски паспорти, според японското консулство в Милано. Там обаче никой няма информация за тяхното местонахождение.

Все още остава неясно какво е било предназначението на облигациите.

"Това не е нещо, с което просто влизате в банката и го обменяте," казват от местните власти. "Може обаче да са били полезни като гаранция за бизнес отношения между хора, които не използват пари в брой."

Агенциите, които се занимават с финансови престъпления, включително Европол, засега отказват коментар по случая, докато разследването в Италия все още тече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар