сряда, 19 август 2009 г.

АЩ могат да спасят икономиката с дефолт по дълга или война

19 Август 2009 | 16:40 
 

САЩ са най-големият длъжник на света. Държавният дълг на Щатите вече надвишава нивото от 11 трлн. долара и продължава да расте лавинообразно. Експерти смятат, че пред най-голямата икономика на земята има две решения на проблема - да обявят неизпълнение на дълга или да предприемат нова война, писа преди време сайтът Marketoracle.

Ако трябва да подновим информацията, щатският дълг на този етап (средата на юли) е при ниво от 11.5 трлн. долара, като лихвата по него е струвала на страната 452 млрд. долара през 2008 г. Целият дълг на страната е малко под 80% от БВП, като за сравнение през Втората световна война той е нараснал моментно до 120% от БВП. Дългът се финансира основно чрез продажба на държавни облигации. 

Според очаквания на експерти, към момента вероятността от неизпълнение на дълга по държавни ценни книжа от САЩ е много висока. Подобни слухове обаче не са новина. Нещо повече, според тях ръководството на САЩ вече започна подготовка по възможен отказ от долара, за да избегне плащанията по дълга.

Дмитри Абзалов, експерт в Центъра за политическа конюнктура, заяви, че сега правителствата поемат дълга на корпорациите. „Кризата около корпоративните задължения става криза на публичния дълг. Като вземем предвид бюджетния дефицит на Съедините американски щати, както и перспективите пред него за тази година, ще ни стане ясно, че пазарът на щатски ценни книжа е без алтернатива. Пред инвеститорите няма друга възможност за вложения на фондовете си в ДЦК", смята той пред Bigness.ru.

Когато световната икономика се възстанови, инвеститорите ще осъзнаят, че има много възможности за инвестиции, например европейски облигации (ако европейската икономика излезе също от кризата, разбира се) или в ценни книжа на развиващи се държави.

„В този случай, пирамидата на американските ДЦК ще рухне. Процентно дългът нараства ежедневно, което прави САЩ още по затънала на дневна база. Америка няма да има никакъв шанс да плаща дълга си", смята Абзалов.

Инга Фокша, анализатор в Aton Investment Company, се съгласи, че неизпълнението по щатския дълг е възможно, но това едва ли ще се случи, докато светът не намери алтернатива на щатския долар. Доларът ще се срине веднага щом дойде новината за дефолт по дълга. Според нея подобно нещо е напълно неприемливо, защото 63% от световните валутни резерви са в американски долари. Колапсът им ще повлече със себе си и световната икономика.

„Технически погледнато, неизпълнението по щатския дълг може да се случи през следващите от три до пет години. При това е твърде рано да кажем, че той би бил възможен. Щатите могат да напечатат нови долари и пак да покрият дълга си", заяви тя.

Въпреки всичко, щатските ДЦК намират подкрепата на инвеститорите, възприемайки ги като безрисков инструмент.

Дмитри Абзалов вярва, че сегашната ситуация около щатския дълг може да се разреши и с нова война. Войната ще унищожи свръх ликвидността, а и дълга.

„Войната в Ирак започна да забавя кризата в Щатите, която започна да се формира в икономиката в края на 2000 г.", каза експертът.

„От десетилетия американците опитват да увеличат мощта на своята икономика чрез военни действия, още от годините на Голямата депресия през 30-те години. Войната дава тласък на националната индустрия, дори и да покрива само военни поръчки," казва той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар