неделя, 30 август 2009 г.

Ще започна първо с няколко съвета за тези, които вече са решили да инвестират в злато. В никакъв случай не купувайте злато от бижутери ! Златото е с много ниско качество (14 карата) и допълнително надплащате много над цената (на златото). В най-добрия случай, само 50% от цената на бижутата представлява стойността на метала. Освен това, бижутата могат да бъдат продадени само на златари, чиито изкупни цени са по-ниски от пазарните. 
За тези решили да инвестират в злато, насочете се към монетите и избягвайте тези с нумизматична стойност. При тях разчитате, че ще се намери някои по-голям глупак готов да плати повече. Избягвавйте, каквито и да било монети на БНБ, емисиите са в много непривични грамажи и премиите са около 20-30% над цената на метала в тях. Насочете се към Крюгеррандите, възможно най-голям грамаж (1 унция). Тези монети са най-разпространените, най-познатите, и с най-малка премия над цената на метала, около 2-3%. От монетите с по-малък грамаж, суверените 0.235 унции (7.98 грама) са най-изгодни, 3-5% премия, също и много разпространени. Американските златни орли, също са добър избор (1 унция), 4-5% премия. 
Единственото място, където може да купите подобни монети в България е ПИБ, но цените, които предлагат са доста солени. Смятам, че ако закупите по голямо количество, около 100 унции, може да ви направят голяма отстъпка. Доколкото знам в България има 10 % мито върху вноса на монети и 5% върху вноса на злато, ДДС няма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар