петък, 4 септември 2009 г.

аймановите острови заплашени от фалит
04.09.2009 13:58


Каймановите острови са на път да се превърнат в поредната жертва на финансовата криза. Островите, които са широко известни като данъчен рай и атрактивна туристическа дестинация, са изправени пред остър спад на приходите си и банкрут.

Островите, които се намират на около 350 километра южно от Куба и служат за седалище на множество банки, фирми и хедж фондове, са изправени пред редица предизвикателства, коментира немското издание на Financial Times.

Сред тях е повишаването на ставката на данъка върху добавената стойност в редица държави, сред които е и Германия. Тази стъпка се прави от правителствата с цел запълване на дупките в държавните бюджети и компенсиране на спада в приходите.

Едно от решенията за кризата и за стабилизирането на бюджета на островите е въвеждането на преки данъци. Това би била своеобразна революция за Каймановите острови, където досега 50-те хил. жители никога не са плащали корпоративни или подоходни данъци, а в хазната са влизали само косвени налози.

Именно тази политика е направила Каймановите острови предпочитана офшорна дестинация и седалище на хиляди фирми и корпорации.

Каймановите острови са бивша британска колония, която и до днес се управлява от Лондон. Към момента там са разположени седалищата на около 80 хил. компании, като около 800 от тях са застрахователни дружества, а други 269 – банки.

На островите са регистрирани и цели 10 хил. хедж фонда, което е повече откъдето и да било другаде по света. Това прави по един фонд на всеки пет жители на острова, изчислява вестникът.

Регистрирането на банка на Каймановите острови става чрез лиценз, който струва 620 хил. долара, които са единственият приход на карибската държава от финансовата институция. Заради кризата обаче търсенето на лицензи се е свило силно, което също застрашава бюджета.

Всичко това, както и разрушенията, нанесени от последните урагани, са довели до задлъжнялост от 600 млн. долара. В същото време от Лондон отказват да отпуснат спасителен кредит от 465 млн. долара, което изправя бюджета пред още по-мрачни перспективи.

Въпреки проблемите и призивите от Лондон за промяна на данъчната система обаче управляващите на Каймановите острови са обнадеждени за бъдещето.

„Имаме повече активи, отколкото задължения. Ще се спасим, а и не се намираме в по-тежко положение от Великобритания или която и да било друга държава“, смята ръководителят на управлението на Каймановите острови МакКийва Буш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар