четвъртък, 10 септември 2009 г.

В САЩ гръмна нова финансова пирамида за поне $8 млрд.
От Дневник
Последна промяна в 22:32 на 17 фев 2009, 5681 прочитания, 59 коментара


Милиардерът Станфорд (на снимката) пое по пътя на измамника Бърнард Мадоф, но за разлика от него твърди, че е невинен.


Регулаторните органи в САЩ пресякоха "огромна и действаща и в момента измама" в размер от поне 8 милиарда долара на базираната в Хюстън, щата Тексас, "Станфорд файненшъл груп". Шефът Робърт Алън Станфорд, двама негови висши служители и още няколко съучастници са обвинени, че през своя банка в офшорната зона Антигуа са продавали от 1995г. на пазара книжа с неоправдани обещания за доходност от 10-15% годишно.

Клиентите са мамени, че парите им са влагани в ликвидни финансови инструменти, докато в действителност те били вкарвани по частни фондове за дялово инвестиране и недвижими имоти, се казва в обвинението.

Банката и групата твърдят, че имат поне 30 хиляди клиенти в 131 държави, около 30 офиса в САЩ и че управляват около 50 млрд. долара активи. Когато от Комисията за борсите и търговията с ценни книжа (SEC) потърсили 8 милиарда от парите в Антигуа, от "Станфорд груп" не успели да докажат, че те изобщо съществуват.

Само Станфорд и дясната му ръка Джеймс Дейвис са знаели какво има в инвестиционния портфейл на компанията, определена от SEC като "черна кутия". През последните седмици двамата са отказвали сътрудничество на разследването и са се опитали да изтеглят от сметките на фирмата си 200 млн. долара.

Съдът в Далас нареди замразяване на всички активи на групата и поемането на контрола над нея от властите. Поискано е активите на банката в Антигуа и всички поделения да бъдат върнати в САЩ, а задграничните паспорти на обвинените да се отнемат. Отделно, хюстънската "Станфорд кепитъл мениджмънт" е обвинена, че е "надула" пред потенциалните инвеститори резултатите на свой взаимен фонд, който през 2004г. неизвестно как е увеличил активите си от 10 милиона долара на 1.2 млрд. долара. Компанията е обвинена, че няколко от брокерските й подразделения изобщо не са се регистрирали като инвестиционни дружества.

Сутринта около 40 служители от полицията и органите на реда с черни куфарчета едновременно се изсипаха в офисите на "Станфорд груп" в Хюстън. "Имаме работа с измама с шокиращи мащаби, разпростряла пипалата и по целия свят", заяви Роуз Ромеро, директор на офиса на SEC във Форт Уърт.

Властите са следили финансовата група поне от миналото лято, съобщава агенция "Блумбърг", и смятат още, че тя е лъгала клиентите си за размера на участието в най-голямата в историята пирамида на Бърнард Мадоф, завлякла инвеститорите си с 50 млрд. долара.

Удар и по крикета

Крикет бордовете на Англия и Уелс и на Западните Индии веднага обявиха, че прекратяват разговорите си с тексаския милиардер за спонсорство. Станфорд финансираше пет от 20-те крикет мачове в Карибите с по 20 милиона всеки - дял, който според организаторите е най-голямата награда за отбор, давана за едно спортно събитие. През ноември тим от елитни играчи от Западните Индии, известен като "Станфорд суперстарс", спечели в Антигуа първия подобен мач срещу Англия.

Серията, наричана още Twenty20, е най-кратката форма на този спорт и стартът й бе даден с много фанфари в Лондон през юни. Тогава на едно от най-престижните столични игрища за крикет Стафорд пристигна зрелищно с хеликоптер и вадеше доларови банкноти от голяма купа, за да илюстрира обилните призове, които раздава.

На ноемврийския мач всеки от 11-те играчи в отбора-победител отнесе по 1 млн. долара със себе си, а останалите 9 млн. отидоха за крикет бордовете на Англия/Уелс и Западните Индии.

Роденият в Тексас бизнесмен има двойно гражданство - на САЩ и на Антигуа и Барбуда. През 2006г. той стана първият гражданин на страна от Британската общност, най който бе присъдена рицарска титла. Станфорд спонсорира още такива известни имена в спорта като голфъра Виджай Сингх и футболиста Майкъл Оуен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар